Η οικογενειακή επιχείρηση «Nikolaou Family» έχει τις ρίζες της στον προπερασμένο αιώνα, το 1875, όπου ξεκινά τη λειτουργία της.

Το 1875 εκδίδεται η πρώτη άδεια λειτουργίας. Το μικρό τότε ελαιοτριβείο παρήγαγε ελαιόλαδο από τις ελιές της περιοχής και τα δύσκολα εκείνα χρόνια ξεκίνησε να γράφει τη δική του ιστορία.

Το λιοτρίβι περνούσε από γενιά σε γενιά, από τον πατέρα στο γιο του, αρκεί να το αγαπούσε, να μάθαινε για τις ελιές και τη συγκομιδή τους, να εκτιμούσε την αξία του φρέσκου καρπού, την ευωδιά του πρώτου λαδιού.

Τα χρόνια πέρασαν και η οικογένειά Nikolaou έμεινε σταθερή στην παράδοση, στις αξίες που κληρονόμησε από τους προγόνους της, μα κυρίως στο στόχο της, που είναι να παράγει με τον αποδοτικότερο και ασφαλέστερο τρόπο αυτό που μας χαρίζει η Αττική γη απλόχερα αιώνες τώρα. Το ελαιόλαδο!

Αγνό παρθένο ελαιόλαδο

Ο σύμμαχος της ανθρώπινης υγείας. Η βάση της μεσογειακής διατροφής.

Από τα αρχαία χρόνια οι άνθρωποι είχαν ανακαλύψει τις θεραπευτικές ιδιότητες του ελαιόλαδου. Οι αρχαίοι Έλληνες το θεωρούσαν φάρμακο, το αποκαλούσαν «θαυματουργό» και γι’ αυτό το ελαιόλαδο κατείχε σημαντική θέση στην καθημερινή διατροφή τους. Μεταξύ των ιδιοτήτων του οι κυριότερες είναι η αντιοξειδωτική, η αντιυπερτασική και η αντιφλεγμονώδης δράση του, αλλά και η ασπίδα προστασίας που προσφέρει για τις καρδιαγγειακές παθήσεις.  Η συνεισφορά του Ελληνικού λαδιού έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμη στην υγεία του ανθρώπου.

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΣΑΠΟΥΝΙΑ

Ελαιοτριβείο

Το ελαιοτριβείο μας το 2003 μεταφέρθηκε σε νέες, σύγχρονες εγκαταστάσεις εναρμονισμένες με το πρότυπο HACCP.

Το νέο ελαιοτριβείο βρίσκεται μέσα στον ελαιόκαμπο των Μεγάρων και διαθέτει 450 m2 χώρο παραγωγής, 210 m2 χώρο αναμονής πελατών- καφέ bar, W.C. και χημικό εργαστήριο, όπου πραγματοποιούνται αναλύσεις ελαιολάδου από εξειδικευμένο προσωπικό.

Ο χώρος της παραγωγής είναι εγκεκριμένος από την Bio Hellas για την παραγωγή και βιολογικού ελαιολάδου.

Η παραγωγική διαδικασία που ακολουθείται έχει ως εξής:

Αρχικά, σε συνεργασία και με τους ίδιους τους παραγωγούς, πραγματοποιείται ποιοτικός έλεγχος στον ελαιόκαρπο που προσκομίζεται, ώστε να διαπιστωθεί η καλή ή μη κατάσταση του. Σημαντικό στοιχείο είναι ο χρόνος που μεσολαβεί από την συγκομιδή της ελιάς έως την επεξεργασία της, καθώς επηρεάζει άμεσα την οξύτητα του ελαιολάδου, τη γεύση και το άρωμα του. Ο ελεγμένος καρπός τοποθετείται στο σιλό ελαιοκάρπου από όπου ξεκινά και η διαδρομή του. Στη συνέχεια πλένεται στο πλυντήριο με καθαρό νερό (ΕΥΔΑΠ), το οποίο ανανεώνεται τουλάχιστον τρεις έως πέντε φορές ανά 24 ώρες, ανάλογα με τις παρτίδες. Ακολουθεί ηλεκτρονική ζύγιση του καθαρού (από φύλλα, χώμα κλπ) πλέον καρπού και πολτοποίηση του στον σπαστήρα.

Έπειτα ο πολτός μαλάσσεται για 45’ – 50’ σε θερμοκρασία που δεν ξεπερνά τους 27ο C (ΨΥΧΡΗ ΕΚΘΛΙΨΗ). Πρόκειται για πολύ καθοριστικό χαρακτηριστικό της παραγωγικής διαδικασίας καθώς μόνο με αυτόν τον τρόπο το παραγόμενο ελαιόλαδο μπορεί να διατηρήσει την περιεκτικότητα του σε φυσικά αντιοξειδωτικά (πολυφενόλες) και συνεπώς την μοναδική ποιότητα του.

Επόμενο στάδιο είναι ο διαχωρισμός υγρών – στερεών στοιχείων που γίνεται στα DECANTER χωρίς προσθήκη νερού (ΕΞΑΓΩΓΗ ΕΝ ΨΥΧΡΩ). Θεωρείται καθαρή αποχύμωση του πολτού της ελιάς, γεγονός που διασφαλίζει την θρεπτικότητα του παραγόμενου ελαιολάδου, τη γεύση και το άρωμα του. Τα στοιχεία αυτά καταστρέφονται στα παλιάς τεχνολογίας πιεστήρια όπου ο διαχωρισμός του ελαιολάδου πραγματοποιείται με προσθήκη καυτού νερού. Το ελαιόλαδο, απαλλαγμένο από κάθε άλλο υγρό στοιχείο (μετά την κάθετη φυγοκέντριση), περνά από ποιοτικό έλεγχο στο χημικό μας εργαστήριο. Αποθηκεύεται σε ανοξείδωτες ελαιοδεξαμενές ανά οξύτητα και ποικιλία.

Τυποποιητήριο

Το τυποποιητήριό μας βρίσκεται στα Μέγαρα, στον χώρο του παλαιού ελαιοτριβείου. 



Το 2006 εκσυγχρονίστηκε και εξοπλίστηκε με αυτόματα και ημιαυτόματα μηχανήματα ανοξείδωτου χάλυβα τελευταίας τεχνολογίας. Ο χώρος μας πληροί τις προδιαγραφές του προτύπου HACCP, που αφορούν στην ασφαλή τυποποίηση και αποθήκευση του προϊόντος. Αναλαμβάνουμε την εμφιάλωση του ελαιολάδου σας σε φιάλες maraska – dorica, αλλά και σε οποιαδήποτε φιάλη δικής σας επιλογής.

Η Bio Hellas, πιστοποιεί την αρτιότητα των εγκαταστάσεών μας για την εμφιάλωση και βιολογικού ελαιολάδου.

Εργαστήριο παραγωγής σαπουνιού

Σε έναν κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο παρασκευάζουμε τα παραδοσιακά μας σαπούνια από εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μέσω της ψυχρής μεθόδου. Στο εργαστήριό μας τηρούνται οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των παραγόμενων προϊόντων.



Είναι εξοπλισμένο με απαραίτητα σκεύη και εργαλεία, ώστε να παρασκευάζονται τα σαπούνια μας με ιδιαίτερη φροντίδα (100% χειροποίητα). Οι πρώτες ύλες διατηρούνται στην κατάλληλη θερμοκρασία και η διαδικασία της ωρίμανσης πραγματοποιείται με τον πλέον φυσικό τρόπο.

Πρατήριο

Στο ίδιο κτίριο με το τυποποιητήριο, αλλά σε ιδιαίτερο χώρο λειτουργεί το πρατήριο της οικογένειας Νικολάου.
Από εκεί μπορείτε να προμηθευτείτε το ελαιόλαδο μας, τα χειροποίητα σαπούνια μας από εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, βότανα και αιθέρια έλαια, χειροποίητες ελιές, είδη δώρων και άλλα προϊόντα συναφή με το ελαιόλαδο. 

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΜΑΣ